Smart repair

De Autospecialist_11092019 (46 of 210)

Geen enkele schade is dezelfde, het blijft maatwerk om beschadigingen onzichtbaar te herstellen.  Onze autospecialisten in de carrosserie afdeling beheersen alle technieken om een schade correct en economisch te herstellen.  Praktisch maken we een onderscheid tussen schadeherstel en smart repair.

Bij schadeherstel komt uitdeuk, vervang en spuitwerk kijken en de herstelling neemt daardoor enkele dagen in beslag.  Smart Repair is een verzamelnaam van technieken die toegepast kunnen worden wanneer de schade aan het voertuig relatief klein is waardoor de wagen meestal dezelfde dag nog kan afgehaald worden.

Hieronder geven we een overzicht van de meest gebruikte herstelmethodes.

Beschadigde buitenspiegel

Het is snel gebeurd, een onverwacht maneuver, een gehaaste bestuurder terwijl de wagen geparkeerd staat, vandalisme, … en er is een kras, het spiegelglas is gebroken of de spiegel is afgebroken of afgebogen.

Beperkt zicht bij een beschadigde buitenspiegel leidt immers al snel tot gevaarlijke situaties en laat je best zo snel mogelijk repareren.

Een deukje of krasje aan de buitenkant van de spiegel kan, afhankelijk van het type spiegel, al snel verholpen worden door gebruik te maken van alternatieve herstelmethoden zoals Spot Repair. Bij glasbreuk of volledige beschadigde buitenspiegel wordt de spiegel meestal in zijn geheel vervangen, wat slechts een tiental minuten in beslag neemt.

Bumperschade

Een kras in de bumper vooraan of achteraan?

De kosten voor het repareren van je bumper zijn sterk afhankelijk van het type schade. In het geval dat de bumper gedemonteerd, geschuurd, opnieuw gespoten of volledig vernieuwd moet worden, zullen de kosten hoger liggen dan wanneer er slechts een kleine deuk uitgeblutst moet worden en er geen spuitwerk aan te pas komt.

Koplamp herstelling

Dure Xenon koplampen zijn meestal mooie extraatjes op een moderne wagen. Maar bij kleine schades is het vaak even slikken, wanneer er gesproken wordt over een koplampvervanging.

Tegenwoordig zijn bijna alle koplampen voorzien van een transparant polycarbonaat kunststof laag. Dit is een harde kunststof dat veel licht doorlaat en dus ideaal is voor autoverlichting. Maar door blootstelling aan diverse weersomstandigheden worden koplampen dof of beginnen ze te verkleuren. Vooral steenslag is een grote boosdoener. Het vernieuwen van de koplamp is niet alleen kostbaar, maar ook tijdrovend omdat de koplamp uitgebouwd moet worden. Met een nieuwe techniek en met een speciale vernis is een snelle maar toch kwalitatieve herstelling mogelijk. Op die manier blijft de kwaliteit van uw koplamp gewaarborgd en kunt u toch genieten van een betaalbare herstelling.

Ruitschade

Een sterretje in de voorruit is vaak eenvoudig te repareren. Hoe vlugger wij het sterretje in uw ruit kunnen herstellen, hoe kleiner de kans dat het verder gaat scheuren. De herstelling duurt bovendien slechts een klein uurtje.

Een scheur daarentegen wordt meestal niet hersteld omdat de ruit op die plaats onvoldoende kracht heeft en daardoor snel verder barst of kapot springt. Dus niet echt veilig.

Een kleine kras of deuk

Een kras is een bron van veel ergernis. Het is een beschadiging die meestal niet erg opvalt. Daarom wordt een herstelling al snel uitgesteld. Krassen kunnen met de moderne technieken gemakkelijk weggewerkt worden, waardoor de reparatie kosten miniem blijven. Enkele technieken:

Indien de kras niet door meerdere laklagen heen gaat kan je door het polieren meestal voldoende wegwerken. Het moet niet herspoten of uitgeblutst worden en dus kan de schade snel en goedkoop hersteld worden.

Zijn de krassen beperkt tot een handpalm, dan is Smart Repair de ideale hersteltechniek. Hierbij wordt alleen het beschadigde deel uitgeblutst en of herspoten en blijft de kost ook beperkt. De meeste herstellingen kunnen immers binnen anderhalf uur uitgevoerd worden en in bepaalde gevallen is een afspraak zelfs niet nodig.

Een bluts - Blikschade

Er zijn meerdere soorten technieken die ingezet kunnen worden bij het herstellen van blikschade. De twee meest voorkomende herstellingen zijn:

Uitblutsen zonder spuiten, ook PDR (Paintless Dent Repair) genoemd: verwijdert deuken zonder te moeten herspuiten. Blutsen kunnen tegenwoordig veel vaker uitgedeukt worden zonder dat het onderdeel herspoten hoeft te worden. Dit maakt een enorm verschil in de kostprijs.

Spot repair of Smart Repair: wanneer het schadeoppervlak kleiner is dan een handpalm, kan schade vaak plaatselijk gerepareerd worden. Hierdoor hoeft het hele onderdeel niet vervangen of volledig te worden herspoten.

Roestvorming

Roest ontstaat wanneer metaal niet meer afgeschermd is door de beschermende laklagen. Bij hagelschade, steenslag of krasjes kan het plaatmateriaal direct in contact met de buitenlucht komen te staan. Hierdoor kan er vocht en zuurstof tot bij de metalen oppervlak wat uiteindelijk leidt tot roest.

In dit geval moet de roest eerst verwijderd worden. Soms kan er gebruik gemaakt worden van spot repair. Om te vermijden dat de roest nog in het plaatwerk zit, wordt uit voorzorg ook een gebied om de roest heen behandeld. Indien er echter te veel roest aanwezig is, is het raadzaam om het onderdeel te vervangen.

Beschadigde velgen

Een van de meest voorkomende problemen is dat je autovelg beschadigd raakt door per ongeluk tegen een stoeprand te rijden tijdens het parkeren. Meestal kan de velg gemakkelijk afgedraaid en gefreesd worden. Het beschadigde laagje metaal wordt er dan afgewerkt. Diepere krassen worden eerst opgevuld met extra materiaal. In een latere fase kan de velg ook nog gelakt of gepoedercoat worden. Op die manier zien de beschadigde velgen er als nieuw uit.

Hagelschade - Steenslag

Steenslag wordt veroorzaakt door opspattende steentjes of grind. Dit zorgt voor putjes en zelfs kleine deukjes in het koetswerk. Vaak is er alleen sprake van lakschade.

Ondanks het feit dat deze schade meestal niet opvalt, is het sterk aan te raden er tijdig iets aan te laten doen. De lak beschermt namelijk het onderliggende plaatwerk. Wanneer de lak beschadigd is, kan het metaal gaan roesten.

Ook bij hagelslag, kunnen kleine hagelstenen deukjes veroorzaken. Grote hagelstenen kunnen aanzienlijke deukschade en lakschade veroorzaken, zelfs ruitschade!

Gelukkig hoeft het repareren van deze schade tegenwoordig niet duur te zijn. Door moderne hersteltechnieken, zoals spot repair, kan er flink op de kosten bespaard worden. Door gebruik te maken van deze techniek kan de lakschade heel plaatselijk hersteld worden en hoeft het hele onderdeel niet overgespoten te worden.

Uitdeuken zonder spuiten: Door gebruik te maken van uitdeuken zonder spuiten kunnen de deukjes verwijderen worden uit de motorkap, het dak en andere plaatsen van het koetswerk. Hierbij hoeft het koetswerk niet opnieuw gespoten te worden. Dit scheelt enorm in de kosten.

Interieurschade

Er zijn verschillende soorten interieurschade. De meest voorkomende zijn:

  • De bekleding: scheuren, gaten of vlekken in bijvoorbeeld de lederen of stoffen bekleding of het plafond, door een sigaret of andere voorwerpen.
  • Het dashboard: scheuren, gaten of deuken in het dashboard.
  • Stuur & versnellingspook: door veelvuldig gebruik wordt het stuur vaak vuil en begint het materiaal te slijten

Door nieuwe herstelmethoden is het veel gemakkelijker geworden om ook interieurschade te herstellen. Wij kunnen lokaal uw lederen of stoffen bekleding herstellen. Met de juiste middelen en het aangepaste kleurenpallet, benaderen wij de huidige kleur van uw bekleding. Vaak kan de schade worden hersteld zonder dat het hele onderdeel vervangen hoeft te worden.

Grote schade

Hopelijk nooit, maar het gebeurt.  Heeft je wagen grote schade na een ongeval en is de schade onmogelijk te herstellen met een van onze Smart repair technieken?  Onze carrosserie afdeling is uitgerust met alle materiaal om ook zware ongevalschade op een correcte en veilige manier te herstellen.

Feit dat je hier bent aanbeland op onze website, betekent misschien dat je één van bovenstaande schades hebt aan je wagen.  Als je er snel een paar foto’s van neemt en via onderstaande button doorstuurt, kijken wij hoe we dat het beste kunnen oplossen voor jou.

×

Stuur ons een Appje!

× App ons!